čtvrtek 5. března 2009

Matěj jednou řekl, že právo na soukromí je nesmyslné. Že by mu nevadilo, kdyby ho někdo sledoval 24 hodin denně. Můj postoj je přesně opačný, mě by vadilo, kdyby mě někdo sledoval i 10 minut.
Po přečtení jednoho titulku na BBC jsem začala přemýšlet nad tím, co by se přesně změnilo ve světě, kde by o nás bylo všechno známo. Změnili bychom svoje chování, nebo bychom zůstali stejní. Je mnoho věcí, které tajíme před světem, z těch nejhloupějších třeba to, jaké knihy čteme, na jak hloupé telenovely/seriály se díváme. Přestali bychom s tím, kdybychom věděli, že se na nás někdo dívá? Že někdo ví, že nečteme jenom intelektuální věci apod.? A ad absurdum nevedlo by to ke zvýšení vzdělanosti populace?

2 komentáře:

AndyK řekl(a)...

The general population is not interested in distinguishing between more or less intelligent books/magazines etc. The only ones who might care are the intelligent ones who fear ridicule from the like-minded. So chances are they would switch to more intelligent literature and that will bring the average intelligence up, however the median would stay the same, i.e. there would be no improvement.

K řekl(a)...

Well I believe there is a relatively big group of people who actually are not that intellectual but want others to think so. Being watched may make them really start reading sthg other than crap.:D
But overall I do not think that this argument should be taken seriously.