středa 16. října 2013

Velká vietnamská výprava I - Přípravy

Není nad to, když vám jeden z účastníků výpravy pár dní před odletem napíše, že s ním nemáte počítat. Ale všechno se dá řešit.

Vietnamská ambasáda v Praze
Vtipná instituce, kde se česky spíš nedomluvíte a dost pravděpodobně budete jediní evropsky vypadající. Všechny popisky, vysvětlivky a instrukce jsou ve vietnamštině. Jde ale asi stejně jen o to, vybrat od vás peníze (2500 za single-entry na měsíc), takže se není třeba procesu strachovat. Vyřízení trvá týden. Pořád nevím, jestli jsme neměli využít online možnosti, která sice není oficiálně posvěcená (asi aby turisti raději zaplatili víc), ale prý funguje dobře.

Repelenty
Ve Vietnamu se prý nedají sehnat opalovací krémy a silné repelenty, zato úžeh a malárie jo. Takže jsem sháněla pro jistotu hned dva koncentrované roztoky DEETu(50 a 35%) a ochranu, proti slunci přirozeně. Na místě jsme si ověřili, že nejsilnější repelenty mají vietnamci opravdu jen 14%, záhada opalovacích krémů zůstane nevyřešená, neb prvních několik dní pršelo. S 14% repelentem jsme ale nakonec přežili ve zdraví (snad) a to, že nám Aeroflot ztratil zavazadla nemělo dramatické následky.

Po zabalení, kdy většinu batohu zabírala lékárnička, repelenty, panthenoly a podobné blbosti, jsem se dostala na krásných 9 a půl kila. Jupí!

Žádné komentáře: