čtvrtek 17. října 2013

Velká vietnamská výprava II - gastro zážitky

Od výpravy do Asie se většinou čekají veselé fekální historky. Těch se nám bohužel nedostalo. Zato jsme měli spoustu skvělých zážitků s vietnamskou kuchyní. Jezení na ulici se ukázalo být bezpečným a postupně jsme byli čím dál otrlejší. Nakonec jsme vesele pojídali zeleninu omytou v buhvíčem, jestli něčem, v zaplivaném stánku na ulici, sedíc na miniplastových židličkách s hmyzem běhajícím okolo nás. Nutno dodat, že já jsem byla z celé výpravy nejbojácnější, ale i tak jsem se streetfoodu nemohla nabažit.

V naší paměti zůstanou asi napořád Bun Cha a Bun Bo Nam Bo. Obě jídla chutnala nejlépe v pouličním provedení (každé jinde) za 30 000 dongů za velkou porci (asi 27 Kč). Zkoušeli jsme to pak i v "lepších" podnicích (čti dražších, kde člověk nesedí na plastu, ale v klimatizované snobsky se tvářící restauraci, snobsky na vietnamské poměry), ale nemohlo se to ani zdaleka rovnat. Oboje jsou to rýžové nudle, jednou s do křupava vypečeným búčkem podruhé s opečeným hovězím, do zlatova opraženou cibulkou a arašídy.

Polévky:
Vietnamci jedí v jednom kuse polévky. Pokud člověk nespecifikuje, dostane nudle většinou plavající ve vývaru. Zkoušeli jsme je v mnoha podobách, od známeho Pho po různé další typy vývarů, ve kterých často plavaly dost záhadné věci. O některých se mi ještě teď zdá.. Obecně polévky dobré, vývary silné, chuť sice dost jiná, než polévky evropské, ale vynikající. Vietnamci polévky jedí k snídani, obědu i večeři; za celou dobu jsme neviděli místní snídat nic jiného a u ostatních jídel bych řekla tak poměr 70:30 ve prospěch polévek.

Bagety:
Asi od Francouzů se Vietnamci naučili jíst bagety. Naráželi jsme na ně na každém rohu a Bahn Mi (Ban Mi, Ban My, Bahn My...) nás minimálně jednou zachránilo před smrtí hladem. O co se jedná? V podstatě bageta plněná tím, co by asi jinak jedli s rýží nebo nudlemi. Nejčastěji je to nějaká jemná sekaná/paštika (paté) nebo pečené maso, doplněné zeleninou, omáčkami a bylinkami. To všechno zahřáté či zapečené. Mají to všude od jihu až na sever. Akorát ve sřední části používají bagety trochu menší (tip-vzít hned dvě).

Žádné komentáře: