pátek 18. října 2013

Velká vietnamská výprava III - nápoje

Ovoce a ovocné džusy:
Místo sladkosti evropského typu, k snídani, obědu nebo večeři, jsme většinou dostali čerstvé tropické ovoce. A rozhodně jsme si neměli na co stěžovat. Banány chutnaly úplně jinak - byly zralé a šťavnaté, a to platilo i o ananasech, marakujách, dragon fruit, mangu, papaye, melounech, atd. atp. Úplně běžně jsou dostupné čerstvě připravené džusy ze všech typů ovoce. V některých případech je to víc šťáva, někdy víc purée, asi hlavně podle typu ovoce. Co se nám moc nevyplatilo byl winter melon nápoj v plechovce. Přeslazené s divnou pachutí, vůbec se to nedalo pít.. Lepší je zůstat u čerstvých šťáv, ty byly vždycky super a za hubičku.

Káva:
Dalším velkým zážitkem byla určitě vietnamská káva. Na rozdíl od té zápaďácké je zatraceně silná, neuvěřitelně dobrá a pije se nejčastěji s hojnou dávkou slazeného kondenzovaného mléka a s ledem. V Hanoji pak někteří ochutnali i místní speciality jako káva se šlehaným syrovým bílkem nebo káva s jogurtem, oboje podávané po studenu. Dobré, ale stejně asi vítězila základní verze jen s mlékem.

Pivo:
Piva je ve Vietnamu všude spousta, v rámci socialistické pomoci čeští sládci přinesli know-how i kulturu pití. Na severu v Hanoi je populární Bia Hoi, které se normálně jako v česku točí do sklenic a pije v restauračním zařízení(čti plastových stoličkách na ulici). Taková česká hospoda po vietnamsku. Oblíbené značky ve skle nebo plechovce u nás bylo pivo Ha Noi a pivo Sai Gon, hlavně to druhé vynikalo hořkostí. Do horkého a vlhkého klimatu pivo sedne úplně geniálně. Led:
Při cestování se často u ledu doporučuje obezřetnost - místní ho často vyrábí z kohoutkové vody, takže veškerá snaha se jí vyhnout přijde vniveč. Ne tak ve Vietnamu - ledárenský průmysl je prý velký byznys, všude mají led kupovaný. Do kávy, džusů, dokonce i piva se přidává led a chladí se tím, neb ne všude mají dostatečně velké lednice na vychlazování plechovek/soudků. Možno pít bez obav.

Voda:
Pili jsme jen balenou. Litr a půl se dá všude sehnat za 10 000 VND (9 Kč), všude vám automaticky budou dávat chlazenou(jsou zvyklí na zmlsané turisty). V turistických destinacích to někdy mají osolené na klidně 30 nebo 40 000, někdy to i ve městě zkoušejí za 20, ale většinou se při smlouvání na 10 dostanete velmi rychle. Jen na té lodi v Ha Long Bay by to asi nešlo.

Žádné komentáře: